Het kan gebeuren dat door welke reden dan ook een tand of kies beschadigd is of niet meer goed functioneert. Als de tand of kies niet meer te redden is met een vulling, bijvoorbeeld wanneer er te weinig van de tand over is, dan kan deze vaak nog opgebouwd worden met een kroon, inlay of brug van hoogwaardig materiaal. De tandtechnieker maakt de vervanging van de tand of kies buiten de mond en zorgt ervoor dat deze er zo natuurlijk mogelijk uit ziet.

Tot de tijd dat de definitieve kroon of brug klaar is krijgt u een tijdelijke kroon of brug. Deze noodvoorziening blijft twee weken zitten en wordt vastgezet met tijdelijk cement. Met deze noodvoorziening kunt u gewoon eten, drinken en poetsen maar is het wel verstandig dat u oplet niet teveel kleverige dingen te eten zoals kauwgom of toffees.

Kronen

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein, dat over een geslepen tand of kies wordt geplaatst. De kroon bestaat uit één stuk en geeft meer stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. De tandarts zet de kunstkroon vast met lijm, zodat het lijkt alsof het uw eigen tand of kies is. Het onderhoud van een kroon is zeer belangrijk. Door de kroon goed schoon te houden met een zachte tandenborstel. kan deze over het algemeen minstens tien jaar meegaan.

Inlays

Een inlay is een stukje goud of porselein dat in het kauwvlak van een kies wordt gelegd. De inlay wordt in het tandtechnisch laboratorium vervaardigd op het model van de betreffende kies. Bij het plaatsen van een inlay zal de tandarts eerst een gat maken in de kies om de oude vulling of het aangetaste tandweefsel te verwijderen. Daarna volgt er een afdruk van de kies en zal er een noodvulling geplaatst worden. Nadat de tandtechnieker de inlay op maat heeft gemaakt, zal de tandarts deze bij een vervolgbehandeling vastzetten in de kies.

Bruggen

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers (kronen) die verbonden zijn met een zwevend tussendeel (dummy) dat de beschadigde tand of kies vervangt. De tandarts zorgt ervoor dat de brug wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft het een natuurlijk geheel is en past het goed in uw mond.