Een gezond gebit heeft alles te maken met gezond tandvlees. Gezond tandvlees is roze van kleur, ligt strak om de tanden en kiezen, en bloedt niet bij het poetsen, flossen, stoken, ragen of eten. Tandvlees beschermt en bekleedt het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen.

Om de gezondheid van uw tandvlees te waarborgen, is het raadzaam regelmatig de tandarts te bezoeken. De tandarts, mondhygiënist of (paro)preventieassistente kan uw gebit reinigen en preventieve voorlichting over uw mondhygiëne geven. Bij te veel ruimte tussen tand of kies en tandvlees (pockets), is een behandeling bij de mondhygiënist en/of parodontoloog noodzakelijk om te voorkomen dat tanden en/of kiezen verloren gaan.

Gingivitis

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn en gemakkelijk bloeden bij het poetsen of eten. Een ontsteking, die zich beperkt tot de rand van het tandvlees, noemen we gingivitis. Dit is zelf lastig te constateren, aangezien veel mensen geen pijn ervaren en daardoor onvoldoende bewust zijn van dit probleem.

Parodontitis

Wanneer de ontsteking zich verder uitbreidt naar het kaakbot, noemen we dit parodontitis. Als hier niets aan gedaan wordt, wordt het alleen maar erger. Doordat de hoogte van het kaakbot vermindert kunnen tanden en kiezen hun houvast verliezen; ze gaan los zitten of kunnen zelfs uitvallen.

Ook kan het tandvlees zich terugtrekken en kan men last krijgen van gevoelige tanden en kiezen, doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Dit kan tevens een vieze smaak of slechte adem met zich meebrengen, maar dit hoeft niet het geval te zijn.