Röntgenfoto’s helpen de tandarts bij het stellen van de juiste diagnose. Tandheelkundige afwijkingen zoals ontstekingen, gaatjes (cariës) en andere afwijkingen van de tanden of kiezen zijn beter zichtbaar. Met behulp van röntgenfoto’s kan de tandarts de gezondheid van uw gebit dus beter onderzoeken en problemen tijdig signaleren en oplossen.

Bij het maken van röntgenfoto’s wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt.

Soorten röntgenfoto’s:

Er zijn in de tandheelkunde verschillende soorten röntgenfoto’s, die allemaal hun eigen doel hebben.

  • Bite-wings zijn kleine overzichtsfoto’s van de kiezen van het gebit. De tandarts maakt één foto van de linkerzijde en één foto van de rechterzijde. Op deze foto’s is het kroongedeelte van de kiezen te zien: het gedeelte dat u zelf ook in de mond kunt zien. Verder is een klein gedeelte van de wortels en het omliggende bot te zien. Bite-wings zijn zeer geschikt om vroegtijdig de ontwikkeling van mogelijke toekomstige problemen te zien aankomen en in de kiem te smoren. De frequentie voor het maken van bite-wings wordt individueel bepaald. Dit is afhankelijk van de gezondheidstoestand van het gebit en de leeftijd van de patiënt.
  • Een solo-opname wordt gemaakt als een bepaalde tand of kies nader onderzocht moet worden. Op dit type foto is de hele tand of kies te zien: het kroongedeelte, het wortelgedeelte en het gebied rondom de wortelpunt. In het gebied rondom de wortelpunt kan de tandarts bijvoorbeeld een ontsteking waarnemen.
  • Een OPG (orthopantomogram) wordt gemaakt om in één keer een overzicht te krijgen van alle tanden en kiezen in de boven– en onderkaak. Er kan op deze manier informatie worden verkregen met betrekking tot ontbrekende of scheef liggende tanden of kiezen, verstandskiezen, wortelresten, ontstekingen etc. Ook het kaakgewricht, de neusbijholte en het verloop van de zenuw van de onderkaak kan op deze foto worden beoordeeld.

Röntgenfoto’s tijdens de zwangerschap

Ondanks dat het maken van een röntgenfoto tijdens de zwangerschap veilig is, wachten wij liever met het maken van een röntgenfoto tot na de zwangerschap. In geval van een acute pijnklacht of ontsteking, kan een foto noodzakelijk zijn, de tandarts zal dit dan met u overleggen. Geen zorgen, de hoeveelheid straling die u binnenkrijgt is zeer gering en komt niet in de buurt van de ongeboren vrucht. Overige behandelingen, waarvoor een röntgenfoto nodig is, zullen worden uitgesteld tot na de zwangerschap.