Tandenknarsen
Een veel voorkomende, schadelijke gebitsaandoening is tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd.
Tandenknarsen komt zowel bij kinderen als volwassenen voor en gaat meestal vanzelf over. Als dat niet zo is, kan het leiden tot (ernstige) slijtage van het gebit, pijnklachten aan de kaak of eventuele vullingbreuken.
Symptomen
Tandenknarsen kan diverse oorzaken hebben. In sommige gevallen sluiten de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aan, maar het kan ook te maken hebben met emotionele zaken als stress of spanningen. Over het algemeen is het lastig om zelf tandenknarsen te constateren, aangezien dit vooral ’s nachts gebeurt. Let op symptomen als tanden waar stukjes afgebroken zijn en of u bijvoorbeeld last van uw kaken heeft. Het kan zijn dat uw partner merkt dat u tandenknarst of dat uw tandarts, mondhygiënist of (paro)preventieassistente slijtage aan uw gebit signaleert.
Behandeling
Om de voortgaande slijtage als gevolg van het tandenknarsen en kaakklemmen te verminderen kan de tandarts een splint aanmeten. Een splint is een speciaal bitje van ongeveer 2-3 mm dik, gemaakt van doorzichtig kunsthars. Deze splint houdt de boven- en onderkaak gescheiden en hoeft alleen ’s nachts te worden gedragen. Na het maken van een gipsafdruk van je gebit wordt de splint door de tandtechnieker op maat gemaakt. De splint kan indien nodig het gehele gebit bedekken, maar wordt vaak alleen over de ondertanden aangebracht.