Tandbederf (cariës) is een langdurig proces waarbij tandglazuur oplost, gezond tandweefsel verloren gaat en uiteindelijk gaatjes kunnen ontstaan. Röntgenfoto’s spelen een belangrijke rol bij de diagnostiek van tandbederf. Gaatjes die op het oog niet te zien zijn, zijn wel zichtbaar op een foto.

Als uw kies door tandbederf is beschadigd of als een gedeelte van uw kies verloren is gegaan, kan de tandarts dit restaureren met een vulling. Een vulling is een relatief eenvoudige tandheelkundige behandeling die verdere pijn voorkomt en de functie van uw tand of kies herstelt.

Vullingen: Behandeling

Voordat de tandarts begint met het vullen van een gaatje, bespreekt hij de behandeling met u. Als u kiest voor een verdoving, laten we die eerst enkele minuten inwerken.

Daarna zal de tandarts het aangetaste tandweefsel verwijderen door te boren. Wanneer het gaatje gereinigd is wordt de kies schoon en droog gemaakt, waarna deze gevuld kan worden.

Vulmaterialen

De tandarts geeft de voorkeur aan composiet, een tandkleurige, witte vulling. Composiet kent meerdere toepassingen en wordt ook gebruikt om verkleuringen van tanden en kiezen te herstellen en voortanden na een breuk opnieuw op te bouwen. Vooral bij voortanden is een witte vulling in esthetisch opzicht aantrekkelijker.

De vulling wordt in laagjes opgebouwd, waarbij het composiet (in de vorm van een pasta) telkens uitgehard wordt met een blauw licht. Daarna wordt de vulling afgewerkt met een boortje en gepolijst.

 

Heb jij vullingen nodig, of moet je voor andere behandelingen zijn bij een tandarts in Soesterberg? Neem contact op.